Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ "ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ

Η Δημοτική Κίνηση Βαρνάβα "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ" πάντα πρωτοπόρα δεν στέκεται μόνο στα "καθημερινά" προβλήματα του χωριού, αλλά, χωρία να τα υποτιμά, παρεμβαίνει και στα διατοπικά ζητήματα, όπως είναι αυτό της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου.
Πρόσφατα ζήτησε την σύγκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Βαρνάβα με σκοπό να συζητηθεί, ως μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης το θέμα "ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ", υποβάλλοντας ολοκληρωμένη εισήγηση, η οποία έγινε ομόφωνα δεκτή από το Κοινοτικό Συμβούλιο.
Η εισήγηση ήταν η εξής:

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Με αφορμή τον τραγικό θάνατο ενός παιδιού μας και τα όσα συνέβησαν με την ανταπόκριση του Ε.Κ.Α.Β. οφείλουμε να ανοίξουμε την συζήτηση για το κατά πόσο το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου, με την σημερινή του στελέχωση και υποδομή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες για πρωτοβάθμια περίθαλψη και αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.
Θεωρούμε ότι, ως Κοινοτικό Συμβούλιο, πρέπει να βάλουμε πρώτο στην ατζέντα το ζήτημα της υγείας και ιδιαίτερα της παροχής άμεσης ιατρικής βοήθειας, σε περιπτώσεις ατυχημάτων, ή επειγόντων προβλημάτων υγείας.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου ιδρύθηκε το έτος 1985 και την εποχή αυτή ήταν κάτι πρωτοποριακό για μια περιοχή που η ιατρική φροντίδα υπήρχε μόνο σε επίπεδο αγροτικού γιατρού, με όποιες συνέπειες συνεπαγόταν αυτό. Την εποχή της ίδρυσής του και με δεδομένη – όπως προαναφέρθηκε - την παντελή έλλειψη ουσιαστικής ιατρικής φροντίδας, το Κέντρο υγείας Καπανδριτίου ανταποκρινόταν πλήρως στον ρόλο του. Οι προβλεπόμενες θέσεις ιατρών ήταν 21 και αναλυτικά:
Παθολόγοι ή Γενικοί Γιατροί 13
Παιδίατροι 3
Μικροβιολόγοι 1
Ακτινοδιαγνώστες 1
Οδοντίατροι 3
ΣΥΝΟΛΟ 21

Ο πληθυσμός της καλυπτόμενης περιοχής, σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα «Στρατηγικό Πλαίσιο Χωρικής Ανάπτυξης για την Αττική», ήταν περίπου 16.450 κάτοικοι (συνολικά ο πληθυσμός της Βόρειας Αττικής εξελίχθηκε από 44.100 κατοίκους το 1981 σε 72.300 το 1991 και τελικά 94.243 το 2001). Η αναλογία γιατρού παθολόγου ή γενικού γιατρού του Κ.Υ. Καπανδριτίου ανά κάτοικο τότε ήταν 1 γιατρός ανά 1.265 κατοίκους (16.450 / 13).
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Η κατάσταση σε προσωπικό του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου σήμερα (σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας) έχει ως εξής:

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

ΠΡΟΒΛΕΠΟΜ. ΘΕΣΕΙΣ

ΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΕΣ

ΣΕ

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΣΕ ΠΕΡΙΦ/ΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

ΣΥΝΟΛΟ

Παιδίατροι

3

2

1

3

Μικροβιολόγοι

1

1

-

1

Ακτινοδιαγνώστες

1

1

-

1

Οδοντίατροι

3

3

1

4

ΣΥΝΟΛΟ

21

15

3

18


Ο πληθυσμός της καλυπτόμενης περιοχής, σύμφωνα την απογραφή του 2001, σήμερα είναι 35.170 και αναλυτικά:

ΠΟΛΗ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

ΑΥΛΩΝΑΣ

5.184

ΑΦΙΔΝΕΣ

2.543

ΒΑΡΝΑΒΑΣ

1.722

ΚΑΛΑΜΟΣ

5.468

ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ

2.937

ΜΑΛΑΚΑΣΑ

1.788

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ

3.894

ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ

1.438

ΣΥΚΑΜΙΝΟ

1.522

ΩΡΩΠΟΣ

8.674

ΣΥΝΟΛΟ

35.170





















Η αναλογία γιατρού παθολόγου ή γενικού γιατρού του Κ.Υ. Καπανδριτίου ανά κάτοικο θα ήταν 1 γιατρός ανά 2.705 κατοίκους (35.170 / 13), αν ήταν καλυμμένες όλες οι οργανικές θέσεις. Στην πραγματικότητα με 9 υπηρετούντες γιατρούς η αναλογία είναι 1 γιατρός ανά 3.908 κατοίκους (35.170 / 9). Δηλαδή, μόνο με βάση την αναλογία του έτους ίδρυσής του θα έπρεπε το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου να έχει σήμερα 28 (!) παθολόγους ή γενικούς γιατρούς. Κι όμως δεν είναι καλυμμένες ΟΥΤΕ ΟΙ ΛΕΙΨΕΣ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ 1985. Πέρα όμως από αυτό το γεγονός δεν πρέπει να υποτιμάμε και την ανάγκη ύπαρξης και άλλων ειδικοτήτων που σήμερα απουσιάζουν εντελώς από το Κέντρο Υγείας, είναι όμως απαραίτητες για την πρωτοβάθμια ιατρική εξυπηρέτηση. Και συγκεκριμένα:
  • ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ
  • ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
ΠΡΟΤΑΣΗ
Σήμερα, με βάση τα δεδομένα της πληθυσμιακής αύξησης, αλλά και την δυναμική της περιοχής είναι απαραίτητο το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, με τυπική διάρθρωση ως εξής:
Ιατρεία Γενικής Ιατρικής
Ιατρείο Επειγόντων Περιστατικών
Ιατρείο Διαχείρισης Χρόνιων Παθήσεων

Ιατρεία Παιδιατρικής
Ιατρείο Καρδιολογίας
Οδοντιατρείο
Ιατρείο Ωτορινολαρυγγολογίας
Ιατρείο Μαιευτικής & Γυναικολογικής Φροντίδας
Εργαστήριο
Βραχεία Νοσηλεία Κατ' Οίκον
Νοσηλεία και Φροντίδα
Γραφείο Επισκεπτών-τριών Υγείας
Γραφείο Πρόληψης
(στοιχεία από την διάρθρωση το Κ.Υ. Αστικού Τύπου Δήμου Βύρωνα)
Με βάση αυτήν την λειτουργία και στο πλαίσιο του Ιατρείου Επειγόντων Περιστατικών, θα πρέπει να εδρεύει σε μόνιμη βάση στο Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ – ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ, λόγω των μεγάλων αποστάσεων των οικισμών που εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • Το Κοινοτικό Συμβούλιο της Κοινότητας Βαρνάβα θεωρεί απαράδεκτο τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου και ιδιαίτερα όσον αφορά την στελέχωσή του.
  • Απαιτεί την μετατροπή του σε ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, λόγω της πληθυσμιακής εξέλιξης της περιοχής ευθύνης του και της μεγάλης απόστασης από τα Νοσοκομεία του κέντρου. Άμεσα δε απαιτεί την αύξηση του αριθμού των ιατρών, σε τέτοιο βαθμό που να είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται βάρδιες άνω των δύο ιατρών.
  • Απαιτεί την στάθμευση στον χώρο του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου, επί μονίμου βάσεως, ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ - ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ, λόγω της μεγάλης απόστασης των εξυπηρετούμενων Δήμων και Κοινοτήτων από αυτό.
  • Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο της Κοινότητας να αναλάβει πρωτοβουλία συνάντησης όλου του Κοιν. Συμβουλίου, ή αντιπροσωπείας του, με τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του (Υφυπουργό ή Γεν. Γραμματέα).
  • Εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο της Κοινότητας να συγκαλέσει σε σύσκεψη τους Δημάρχους και Προέδρους Κοινοτήτων των εξυπηρετούμενων από το Κέντρο Υγείας Καπανδριτίου Δήμων και Κοινοτήτων, προκειμένου να υπάρξει κοινή δράση για την υλοποίηση των πιο πάνω.
  • Καλεί τους Δημότες σε αγωνιστική ετοιμότητα για την διεκδίκηση της αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου.
  • Η παρούσα απόφαση να διαβιβασθεί στον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, στους αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων και να κοινοποιηθεί στα Μέσα Ενημέρωσης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΧΑΙΡΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ 2019!!!

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ..... ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ ΣΤΟ ΕΤΣΙ ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΤΟ 2008- 2009. ΕΣΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2017, ΚΑΛΑ ΗΤΑΝ!!!

ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡΟΧΟΙ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕ "ΕΔΙΩΧΝΑΝ" ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΣΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΕ ΕΒΑΖΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΕΒΑΤΙ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΩΡΕΣ ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΕΙΣ ΥΠΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, Η ΣΟΥ ΔΙΝΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ Η ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΕΛΑ ΠΙΣΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΟΥΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ!!!

ΕΛΠΙΖΩ ΣΥΝΤΟΜΑ ΚΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΜΙΝΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ!

Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ!