Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008

ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΑΡΝΑΒΑ. ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ & ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ

Η τοποθέτηση του Γιώργου Κόλλια, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ" Βαρνάβα, στο Κοινοτικό Συμβούλιο της για το ζήτημα που έχει προκύψει σε σχέση με την ποιότητα και ποσότητα του πόσιμου νερού στην Παραλία Βαρνάβα.

Όσοι παρακολουθούν την διεθνή πολιτική σκηνή σίγουρα θα ξέρουν ότι σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπούς υπάρχουν οι δυνάμεις του καλού με αυτόν επικεφαλής και συνεργάτες τους Μπλέρ, Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι και από την άλλη οι δυνάμεις του κακού με τους Χουσεΐν, Κάστρο, Καντάφι και τους Ιρανούς Αγιατολαχ.

Κάτι ανάλογο γίνεται και στην Κοινότητά μας. Από την μια οι δυνάμεις του καλού με τον κ. Βούλγαρη επικεφαλής και συνεργάτες τους συμβούλους του, αλλά και τους κ. Ηλία και Δήμα, που ασκούν υπεύθυνη αντιπολίτευση κι απ΄ την άλλη οι δυνάμεις του κακού ο Κόλλιας και ο Τσιμίνης που μοναδικό σκοπό έχουν να καταστρέψουν αυτόν τον τόπο.

Κάπως έτσι περιγράφεται η κατάσταση από κάποιους συνεργάτες του κ. Προέδρου αυτές τις ημέρες. Κι ακόμη οι κακόμοιροι έλεγαν «θα τους κάνει ο Βούλγαρης με τα κρεμμυδάκια στο συμβούλιο». Και χαιρόντουσαν. Κακόμοιροι, άβουλοι και μοιραίοι, αφού θεωρούν ότι αυτός είναι ο ρόλος του Προέδρου και ο δικός τους. Να κάνουν τον Κόλλια και τον Τσιμίνη με τα κρεμμυδάκια. Δεν αναρωτήθηκαν ποτέ τους :

Κι αν γίνει με τα κρεμμυδάκια ο Κόλλιας θα λυθούν τα προβλήματα;

Ο πολίτης που τους εμπιστεύθηκε αυτό περιμένει από αυτούς και τον Πρόεδρό τους;

Ωραία λοιπόν. Κάνε μας κ. Πρόεδρε με τα κρεμμυδάκια και ως δια μαγείας θα λυθούν τα προβλήματα. Το πόσιμο νερό της Παραλίας θα πάψει να έχει προβλήματα, θα πάψει να υπάρχει έλλειψη νερού, θα βελτιωθεί το δίκτυο.

Όχι βέβαια αλλά θα έχουν ηττηθεί οι δυνάμεις του κακού. Όσο για τους πολίτες; Αυτοί μπορούν να περιμένουν. 1, 2,3 χρόνια.

Ξυπνήστε φίλοι μου. Κοιτάξτε να λύσετε τα προβλήματα των πολιτών κι αφήστε την μικροπολιτική της συμφοράς. Επιτέλους μετά από σχεδόν 2 χρόνια κάντε κάτι. Αυτός ο τόπος δεν μπορεί να περιμένει πότε θα σταματήσετε να παίζετε τους πολιτικούς και θα ασχοληθείτε με την ουσία.

Επί της ουσίας τώρα.

Στο ζήτημα του νερού της Παραλίας πολύ λάσπη έπεσε. Πιο πολύ κι απ΄ όση έχει το νερό μέσα. Γι΄ αυτό η γλώσσα μου θα είναι σκληρή.

Θα αναφερθώ κατ΄ αρχήν σε γεγονότα και όποιος τα αμφισβητεί να τα αμφισβητήσει εδώ και τώρα. Αλλιώς να βουλώσει το στόμα του γιατί οι συνέπειες γι΄ αυτόν θα είναι απρόβλεπτες. Δεν θα κρύψω τίποτα, θα πω όλη την αλήθεια και προκαλώ όλους τους εμπλεκόμενους να κάνουν το ίδιο.

10 Ιουνίου γίνεται δειγματοληψία των νερών από το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. μετά από αίτημα του κ. Τσιμίνη. Ειδοποιούμαι από πολίτες , επικοινωνώ με τον κ. Τσιμίνη, με ενημερώνει και πηγαίνω στην τελευταία δειγματοληψία στο Κοινοτικό Κατάστημα και παρακολουθώ την διαδικασία λήψης του δείγματος.

16 Ιουνίου βγαίνουν τα αποτελέσματα από το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. και την επόμενη τα βλέπω στο site του Κέντρου στο internet. Διαβάζοντάς τα σαν Κοινοτικός Σύμβουλος ανησυχώ έντονα και ζητώ επαφή με το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. για αναλυτική ενημέρωση.

18 Ιουνίου συναντιέμαι με τον Πρόεδρο του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. κ. Χριστοδουλάκη στα γραφεία του Κέντρου, μετά από αίτημά μου και ενημερώνομαι και για τα αποτελέσματα και για την ακολουθούμενη διαδικασία. Τηρώντας υπεύθυνη στάση και αφού είχε ενημερωθεί, την προηγούμενη ημερα, ο Πρόεδρος της Κοινότητας, δεν εξέδωσε η Δημοτική μας Κίνηση καμία ανακοίνωση αναμένοντας την πρωτοβουλία του Προέδρου.

Παρασκευή 20 Ιουνίου επικοινωνεί μαζί μου ο Πρόεδρος της Κοινότητας και ζητά συνάντηση προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα και οι τρόποι αντίδρασης. Η συνάντηση γίνεται το ίδιο απόγευμα με την συμμέτοχή και της κας Τσιμίνη Νότας, ως εκπροσώπου του τρίτου συνδυασμού. Κατά την συνάντηση μετά την ενημέρωση του πρόεδρου μας τέθηκε υπόψη μία ανακοίνωση που είχε ετοιμάσει ο ίδιος και μας ενημέρωσε ότι ο κ. Νομάρχης και ο κ. Κοκκινόπουλος του συνέστησαν να μην την εκδώσει (σημείωση για Κοκκινόπουλο). Παρ΄ ότι με την άποψη αυτή συμφώνησε και η κα Τσιμίνη, επέμεινα στην έκδοση ανακοίνωσης -προσέξτε - ήπιας και χωρίς αναφορά στο νερό της θάλασσας. Το ξαναλέω ήπιας και χωρίς αναφορά στο νερό της θάλασσας. Τόνισα μάλιστα ότι αν δεν βγει ανακοίνωση από την κοινότητα θα εκδοθεί από την Δημοτική μας Κίνηση, η οποία όμως δεν θα είναι ήπια. Δεσμεύτηκε ότι την επόμενη θα εκδοθεί ανακοίνωση κάτι που δεν έγινε.

Από το Σαββατοκύριακο αυτό άρχισε να παρουσιάζεται έντονα και το φαινόμενο της έλλειψης νερού. Φαινόμενο το οποίο ήταν αισθητό από τέλος Μαΐου, αλλά κανείς δεν είχε ασχοληθεί με αυτό από την Κοινότητα.

Τελικά την Πέμπτη 26 Ιουνίου εκδίδεται ανακοίνωση από την Κοινότητα, σύμφωνα με την οποία οι δειγματοληψίες της ιδιωτικής εταιρίας που συνεργάζεται με την Κοινότητα και της Νομαρχίας αφ΄ ενός μεν δεν επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. αφ΄ ετέρου δε έδειξαν ότι υπήρχε πρόβλημα σε κάποια τμήματα του δικτύου.

Κι η Κοινότητα από αυτήν την ημέρα μέχρι σήμερα τι έκανε; Τίποτα!

Απλά ο αστείος τύπος που παριστάνει τον Αντιπρόεδρο περιφερόταν στα καταστήματα της Παραλίας, με χαρτιά στα χέρια, αποκαλύπτοντας τους δήθεν ρουφιάνους που καταστρέφουν την Παραλία και τους καταστηματάρχες, τον Κόλλια και τον Τσιμίνη δηλαδή.

Κατά τον τύπο αυτόν λοιπόν δεν καταστρέφει την Παραλία και τους καταστηματάρχες η πλήρης αδιαφορία της Κοινότητας για την ποιότητα και την ποσότητα του νερού, αλλά οι συνήθεις ύποπτοι, ο Κόλλιας και ο Τσιμίνης, που, σημειωτέον ούτε ανακοίνωση εξέδωσαν, ούτε υπόγειες διαδόσεις έκαναν, απλά ζητούσαν από τον Πρόεδρο να πάρει μέτρα. Ενώ ο Αντιπρόεδρος τι έκανε; Προκειμένου να κατηγορήσει τους Κόλλια και Τσιμίνη διέδιδε ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΑΥΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Με την ευκαιρία κ. Πρόεδρε θα σας ζητούσα να συστήσετε στον Αντιπρόεδρό σας να ξεχάσει τις ασφαλίτικες και ρουφιάνικες μεθόδους που έχει παρακολουθήσει σε παλιές Ελληνικές ταινίες, την εποχή που η Ελληνική Σημαία είχε τον Φοίνικα και τον στρατιώτη πάνω της και να τοποθετείται στο Κοινοτικό Συμβούλιο, τον θεσμό της Δημοκρατίας ανοιχτά και υπεύθυνα. Αλλά βέβαια την λέξη Δημοκρατία πιθανόν να την έχει μάθει σαν μέρος της φράσης «η πολύ Δημοκρατία βλάπτει», γιατί δεν νομίζω να έχει καμία άλλη σχέση με αυτήν την λέξη.

Και μην μπει στον κόπο να μου απαντήσει γιατί η αξιοπρέπειά μου δεν μου επιτρέπει να ασχοληθώ με τέτοιου επιπέδου ανθρώπους.

Και επειδή αναφέρεται σε κάποια απάντηση που απέστειλε στον Αντιπρόεδρο ο Πρόεδρος του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. και η οποία κοινοποιείται και σ΄ εμένα, για την ιστορία και μόνο θα αναφέρω ότι και βέβαια ζήτησα, κατά την επίσκεψη μου στο ΠΑ.Κ.Ο.Ε. , να με κρατούν ενήμερο για κάθε εξέλιξη στο θέμα. Αυτό έπρεπε να κάνει ένας υπεύθυνος Κοινοτικός Σύμβουλος.

Μετά από όλα αυτά ορίζεται Κοινοτικό Συμβούλιο την 9 Ιουλίου και περιμέναμε, το θεωρούσαμε αυτονόητο, ότι το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης θα ήταν το ζήτημα της ύδρευσης της Παραλίας. Κάναμε λάθος όμως. Η Κοινότητα είχε άλλες προτεραιότητες. Πιο σοβαρές. ’Όπως αν θα είναι ή όχι μέλος του Δ.Σ. του ΚΑΠΗ η κ. Γέροντα Μαριλένα, ή αν θα είναι Πρόεδρός του ο κ. Κατσίκης ή όχι.

Ναι λοιπόν. Προσπαθήσαμε να μην γίνει αυτό το Συμβούλιο. Όχι για να θίξουμε τον Πρόεδρο και την πλειοψηφία του. Όχι για να καταστρέψουμε την Κοινότητα εμποδίζοντας την λήψη τόσο σημαντικών αποφάσεων. Αλλά για να τους ξυπνήσουμε. Να τους ταρακουνήσουμε. Να συνέλθουν από την αφασία τους και να κάνουν κάτι. Γιατί δεν μπορούσαμε να συζητάμε σοβαρά δευτερεύοντα και τριτεύοντα θέματα, ενώ οι κάτοικοι της Παραλίας υπέφεραν. Ήταν αντίθετο με την συνείδησή μας.

Δυστυχώς ο κ. Ηλίας και ο κ. Δήμας έκριναν ότι το Συμβούλιο έπρεπε να γίνει. Γιατί αυτοί ασκούν υπεύθυνη Αντιπολίτευση κι όχι ακραία, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι. Με αυτόν τον τρόπο στήριξαν τον κ. Βούλγαρη και τις επιλογές του. Με γεια τους και χαρά τους, αν αυτός ήταν ο σκοπός τους. Όμως σήμερα περιμένω απάντηση κι από αυτούς. Τι πέτυχαν με την στάση τους; Ποιο πρόβλημα λύθηκε; Είναι συνυπεύθυνοι και οφείλουν να δώσουν λόγο στους πολίτες που τους ψήφισαν.

Βέβαια ο κ. Ηλίας έβγαλε το άχτι του ενάντια στον Γιώργο τον Κόλλια, γιατί αυτός είναι το πρόβλημά του, αλλάδεν πειράζει. Θα ήθελα μόνο να του πώ ότι η γραμμή του Κ.Κ.Ε. βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι όλους δεν είναι για κάθε χρήση και ιδιαίτερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν προσφέρεται για κομματικές γραμμές

Έτσι λοιπόν έγινε κανονικά το Κοινοτικό Συμβούλιο αυτό και ο κ. Πρόεδρος μπόρεσε να πάει ήσυχα στις διακοπές του, ενώ η παραλία δεν είχε νερό, στα μέσα του Καλοκαιριού με τον αστείο Αντιπρόεδρο να περιφέρεται και πάλι στην παραλία σαν τις κουτσομπόλες της γειτονιάς και να λέει ότι χρειάζονται 10.000 € για γεώτρηση μα δεν έχει τόσα λεφτά η Κοινότητα. Αλήθεια για τον δήθεν καθαρισμό των δρόμων και τον δήθεν καθαρισμό της Παραλίας είχε τα λεφτά; 7 και 7 14.000 €.

Αναγκαστήκαμε μετά από όλα αυτά να ζητήσουμε εμείς οι αντιπολιτευόμενοι την σύγκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό. Κι ερχόμαστε σήμερα, μετά από σχεδόν ένα μήνα να συζητάμε ποια άμεσα μέτρα θα πάρουμε. Και θα μας πει ο κ. Πρόεδρος ποιες είναι οι προτάσεις σας; Όμως κ. Πρόεδρε των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Ούτε σεις, ούτε πολύ περισσότερο εμείς μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Δεν σας κατηγορούμε λοιπόν γιατί δεν φέρνετε τώρα νερό στην παραλία, αλλά γιατί αδιαφορήσατε εγκληματικά όταν έπρεπε. Έγκαιρα και πριν την έλευση το Καλοκαιριού.

Τις άμεσες λύσεις θα τις βρείτε μόνος σας. Όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε. Σωσίβιο δεν μπορούμε να σας προσφέρουμε. Μετά από όλα όσα συνέβησαν η ανοχή μας θα είναι συνενοχή.

Όμως μακροπρόθεσμες λύσεις σας είχαμε έτοιμες. Και για την ποιότητα και για την ποσότητα.

Φέραμε την ΕΥΔΑΠ υλοποιώντας ένα μακροχρόνιο όραμα για τον Βαρνάβα. Άρα λύσαμε οριστικά το πρόβλημα επάρκειας του νερού. Αντικαταστήσαμε το δίκτυο του αμιάντου, ένα ακόμη όραμα του χωριού εδώ και πολλά χρόνια.

Τι σας έμενε να κάνετε. Να θέσετε τον νέο στόχο του Βαρνάβα, το νέο μεγάλο έργο που είναι ο τροφοδοτικός αγωγός Βαρνάβα – παραλία Βαρνάβα για να λυθεί οριστικά και δια παντός το πρόβλημα επάρκειας και ποιότητας της Παραλίας. Ενάμιση χρόνο δεν κάνατε τίποτα γι΄ αυτό. Σας προκαλούμε. Έστω και τώρα ενεργοποιηθείτε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ένα άλλο ζήτημα είναι η αντικατάσταση του δικτύου της Παραλίας. Έπρεπε από την πρώτη ημέρα που αναλάβατε να έχετε προχωρήσει στην σύνταξη μελέτης και στην σταδιακή αντικατάσταση. Και εδώ δεν έχετε καν την δικαιολογία ότι δεν έχετε λεφτά. Σας αφήσαμε στο πρόγραμμα Θησέας 60.000 € με ειδίκευση στην αντικατάσταση δικτύου. Αυτά τα λεφτά υπάρχουν και κάθονται ενώ η Παραλία μας πίνει ακατάλληλο νερό.

Εμείς και στο πρόγραμμά μας τα είχαμε και σας τα προτείναμε όταν μας ζητήσατε προτάσεις για ένα 8ετες αναπτυξιακό σχέδιο. Έγγραφες προτάσεις κι αναλυτικές. Αλλά αυτά ήσαν για το θεαθήναι. Έτσι τα βλέπατε. Πετάξατε τις προτάσεις στο καλάθι των αχρήστων και μακάριοι περιμένατε να βοηθήσει ο Θεός να μην υπάρξει πρόβλημα.

Αυτές είναι λύσεις κ. Πρόεδρε και κ. Σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Κι όχι τα πυροσβεστικά μέτρα, όταν υπάρξει το πρόβλημα. Αλλά αυτές οι μεγάλες λύσεις θέλουν όραμα, ενεργητικότητα και θέληση. Εσάς σας λείπουν όλα αυτά. Διαχειρίζεστε μόνο τα πράγματα κάνοντας και κανένα ρουσφετάκι εδώ κι εκεί και πέραν αυτού ουδέν. Καλά πορεύεστε. Συνεχίστε έτσι.

Όμως έχω να κάνω και κάποιες ερωτήσεις και περιμένω απαντήσεις

Σε ποια εργαστήρια έκανε τις αναλύσεις η Νομαρχία; Στο γενικό Χημείο του Κράτους;

Η Νομαρχία από 27/6/2008, κοντεύει μήνας, ζήτησε να ελέγξετε τις πηγές τις δεξαμενές το δίκτυο και να πραγματοποιήσετε νέες αναλύσεις. Τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα; Που είναι οι νέες αναλύσεις; Τι έχουμε να πούμε στους δημότες σήμερα; Να πίνουν ή να μην πίνουν νερό;

Τέλος επειδή σοβαρότερο όλων θεωρώ το θέμα του εξασθενούς χρωμίου θα παρακαλούσα να μας γνωρίσετε τι έρευνα έχετε κάνει και τι εννοούν οι αναλύσεις ότι είναι μικρότερο από 1μg/lit πόσο δηλαδή είναι;